Poimijan ansiot
Suurlähetystöstä lähetetyssä tiedotteessa jonka yritykset jakoivat poimijoilleen sanotaan seuraavaa:
Marjojen ostohinta on päivän hinta. Todellinen hinta voi olla alempi kuin mitä sinulle on etukäteen kerrottu. Sinulla on kuitenkin oikeus myydä poimimasi marjat myös muille ostajille sekä hankkia esimerkiksi ruokatarpeesi muualta. Viisumikutsussa mainitulla yrityksellä ei ole oikeutta esimerkiksi korottaa majoitus- tai autoveloitusta siksi, että myyt marjasi muualle.
Poimija ei ole yrityksen työntekijä
Poimijalla ei ole työvelvoitetta, koska poimija ei ole työsuhteessa kutsujaan nähden.
Mikäli poimija valitsee jäävänsä leiriin tai viettävänsä aikansa muutoin kuin marjoja poimimalla, on hänellä tähän täysi oikeus.
Suurin osa poimijoista lakkaa perinteisesti poimimasta marjoja noin viikkoa ennen kotiinpaluuta. Tämän ajan poimijat viettävät ostoksia tehden ja rentoutuen kukin itse haluamallaan tavalla.
Maahan turistiviisumilla tulevalla henkilöllä tulee olla riittävät rahavarat. Näin sanoo laki asiasta. Laki eikä mikään asetus vaadi että maasta poistuttaessa rahaa tulisi olla enemmän kuin maahan tullesssa. Jollekin poimijalle riittää, että poimii sen verran, että hankkii rittävät rahavarat maassa oeskeluun. Tähän tällä poimijalla on täysi oikeus. Tälle kutsuja ei mahda mitään.
Poimijasta itsestään riippuvat seikat
- Poimijan on kyettävä löytämään hyvät poimintapaikat. Tässä kokemuksesta on iso etu. Jos poimija on ollut alueella aikaisempina vuosina, tietää hän mistä marjat löytyvät. Hyvästä paikasta poimijat keräävät päivässä keskimäärin noin 70kg-80kg marjoja. Tämä tarkoittaa reilun sadan euron tuloa päivälle. Täytyy myös muistaa, että eri vuosina marjat saattavat löytyä samalta alueelta eri paikoista johtuen erilaisesta säästä.
- Poimijalla on oltava motivaatiota ja sinniä poimintatyöhön.
Yrityksestä riippuvat pärjäämisen edellytykset
- Poimijalle on joka päivä toimiva auto käytössään
- Poimijan on oltava oikealla alueella oikeaan aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että poimijalle on pystyttävä järjestämään majoitus aina läheltä tätä aluetta. Tämä on kaiken A ja O tässä toiminnassa. Tämä tärkein yksittäinen tekijä jolla vaikutetaan poimijan ansioihin. Mikäli majoitusta ei ole saatavilla läheltä poimintapaikaa, tietää se katastrofia Thaimaalaisille poimijoille.
- Onko poimija koko marjakauden ajan Suomessa ja onko hänellä siten mahdollisuus mahdollisimman moneen poimintapäivään?
- Poimijalta ostetaan useita eri vaihtoehtoisia luonnontuotteita.
- Poimijalle maksetaan markkinahintaa sen tuomista marjoista
- Poimijalla on oltava hyvät poimintavälineet
- Uusille poimijoille on olemassa hyvä ja käytännössä toimiva järjestelmä, jolla heitä opastetaan hyville poiminta-alueille
Rahaa tarvitaan asioiden järjestämiseksi, mutta ennen kaikkea tässä on kyse tähän työhön ryhtyneistä ihmisistä. Kuinka motivoitunut ja kykenevä poimijoiden tukitoimien järjestäjä tähän työhön on.
Yllä olevat asiat ovat käytännössä kaikki mitä kutsuva yritys voi tehdä poimijan ansion auttamiseksi.
Mikäli eri yrityksen poimijoiden keskiansioilla on suuria eroja keskenään, niin selittyy se ainoastaan yllä mainituilla asioilla. Mitään ihmekikkoja jolla voitaisiin parantaa poimijoiden ansioita ei ole olemassa. Jos joku yritys raportoi, että sen poimijat pärjäsivät hyvin sellaisena vuotena kun marjasato heidän majoituspaikkojen läheisyydessä oli heikko, kertoo muunneltua totuutta. Marjojen markkinahinta ei vaihtele suuresti, eivätkä yritykset voi järjestää tappiolla asioita poimijoille, ainakaan kovin kauaa aikaa. Jos hinnoittelee palvelut tai marjat alle todellisten kustannusten, yritys ajautuu väistämättä taloudellisiin vaikeuksiin.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja
- Luettu 41536 kertaa
Kommentit
admin
Ti, 12/30/2014 - 08:55
Pysyväislinkki
Marjalaatikot
Jossain tapauksissa ne poimijat, jotka myyvät marjoja muualle antavat myös samalla kutsuvan yrityksen marjalaatikoita tälle ostajalle. Se on rikos, josta tulisi muistuttaa poimijoita
admin
To, 01/01/2015 - 20:44
Pysyväislinkki
Tuuri
Joinain vuosina käy hyvä onni jonkun yrityksen poimijoille, kun sattuvat olemaan hyvällä marja-alueella. Toisena vuonna onni voi kääntyä. Vaikka yritys haluaisikin siirtää poimijat hyville marja-alueille, ei sieltä välttämättä löydy majoitustiloja. Mitä tällöin tulisi tehdä?