KAUSITYÖNTEKO VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2015; MARJOJEN POIMINTA
Suurlähetystö pyytää kutsujayrityksiä tutustumaan ohjeisiin ulkomaisten marjojenpoimijoiden kutsumiseksi Suomeen (Ohje kutsujayrityksille)
, ja sen jälkeen täyttämään huolellisesti ennakkoselvityslomakkeen ja lähettämään se Suomen Bangkokin suurlähetystölle sähköpostitse osoitteeseen viisumi.ban@formin.fi 15.1.2015 mennessä.
Marjanpoimijan kutsujana voi toimia vain yksi yritys. Yrityksellä on yksin vastuu kausityöntekijästä. Yrityksen tulee valvoa poimintatyötä ja raportoida suurlähetystölle kulut ja ansiot kauden loputtua. Vastuuta ei saa missään vaiheessa luovuttaa ulkopuolisille toimijoille. Marjayrityksen palkkaamat autonkorjaajat, kokit, koordinaattorit ja muut työntekijät eivät voi hakea viisumia Suomeen kausityöhön vaan heidän tulee jättää hyvissä ajoin oleskelulupahakemus työntekoa varten. Suurlähetystö vastaanottaa oleskelulupahakemukset mutta niiden osalta käsittely- ja päätöksenteko tapahtuu Maahanmuuttovirastossa Suomessa.
Marjayrittäjän on hyvä tietää jo ennakkoselvitystä lähetettäessä, että Thaimaan työministeriö edellyttää yhteydenottoa koskien marjanpoimintaa, verotusta sekä mahdollisesti ulkomailla työskentelyä varten tarvittavia lupia. Työministeriön yhteystiedot ovat:
Office of the Overseas Employment Administration
Ministry of Labour
10th – 12th Floor, Social Security Office Section 3 Building
Mitmaitri Road, Din Daeng, Bangkok 10400
Puhelinnumero: +66 (0)2 245 6714
Faksinumero: +66 (0)2 245 6714
Sähköposti: oae@doe.go.th
Myönnettyjen viisumien osalta yritysten on otettava uudestaan yhteyttä Thaimaan työministeriöön marjanpoimijoiden Thaimaasta poistumiseksi. Ilmoitus tulee tehdä viisumien myönnön jälkeen Thaimaan työministeriön numeroon +66 (0)2 245 9438.
Määräajat
Huolellisesti täytetyt ennakkoselvitystiedot pyydetään lähettämään sähköisesti (hyväksymme ainoastaan tiedostotyypit: doc, docx, pdf, jpg) suurlähetystön sähköpostiosoitteeseen viisumi.ban@formin.fi 15. tammikuuta 2015 mennessä. Tässä yhteydessä ei jätetä viisumihakemuksia. Suurlähetystö ei kuittaa erikseen vastaanotettuja ennakkoselvityksiä sillä sähköpostit tulevat perille ellei järjestelmä toisin tiedota.
Edustusto antaa yhteistyössä ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa yrityksille huomiot ja suositukset 2015 poimijamääristä määräaikaan mennessä toimitettujen ennakkoselvitysten osalta viimeistään perjantaina 13 helmikuuta 2015. Tässä yhteydessä edustusto arvioi omien henkilöstö- ja
tilaresurssiensa vaikutukset viisumihakemusten käsittelyaikatauluihin. Puutteellisia tai myöhässä toimitettuja ennakkoselvityksiä ei oteta huomioon.
Kriteerit 2015
- kutsujan tulee olla vakavarainen päätoimialana elintarvikeala toimiva yritys Suomessa.
- kutsujayrityksellä on riittävät resurssit hoitaa ennakkoselvityksessä tekemänsä sitoumukset kaikissa olosuhteissa.
- kutsujayritys on täyttänyt raportointivelvoitteensa.
- marjanpoimijoiden minimituloraja 30€ vuorokaudessa täyttyy. Tämä on toimeentulominimiraja Schengen-ulkorajojen ylittämisen yhteydessä.
Minimituloraja on ilmoitettu kaikille yrityksille sekä kauden 2013 että kauden 2014 ennakkotiedoissa. Näin ollen kaudella 2014 marjanpoimijoita kutsuneiden yritysten osalta kauden 2015 suositus määritellään kauden 2014 ilmoitetun ja pistokokein tarkistetun tuloksen perusteella . Uusien yritysten, ja niiden joilla ei vuonna 2014 ollut poimijoita, suositukset määritellään tapauskohtaisesti, mikäli yritykset täyttävät muut esitetyt kriteerit.
Kausityöohjeistusta ja järjestelmää kehitetään edelleen selvitysmies Markku Wallinin raportin suositusten pohjalta.
Viisumihakemusten jättäminen
Schengen-maiden yhteinen viisumitietojärjestelmä VIS otettiin käyttöön Kaakkois-Aasiassa 14.11.2013 ja tästä päivämäärästä lukien kaikkien viisumihakijoiden sormenjälkien ottaminen on pakollista. Suurlähetystö ulkoisti viisumihakemusten vastaanoton yhteistyökumppani VFS Global yhtiölle 14.112014 lukien. Viisumihakijan tulee hakea viisumia henkilökohtaisesti biometristen tunnistetietojen, sormenjälkien ja valokuva ottamista varten. Kauden 2014 ohjeistuksesta poiketen jokaisen viisumihakijan tulee jatkossa aina antaa myös biometriset tunnistetiedot uudelleen viisumia haettaessa. Viisumihakemusten jättäminen tapahtuu sähköistä viisumilomaketta käyttäen ja ennakolta VFS:n kanssa sovitun aikataulun mukaisesti. Suomen viisumikeskus sijaitsee osoitteessa Alma Link Building 12 kerros, Soi Chidlom. (lähin BTS asema on Chidlom, exit 2, 5). Puhelinpalvelu on avoin ma-pe klo 8-12 ja 13-16 välillä numerossa +6621187009. Lisää tietoa viisumikeskuksen verkkosivuilta www.vfsglobal.com/Finland/Thailand/ ja suurlähetystön verkkosivuilta www.finland.or.th .
Muut huomiot
Kausityöntekoon myönnetty viisumi on tarkoitettu vain Suomessa tehtävään kausityöhön.
Mikäli viisumin saanut kausityöntekijä ei saavu poimintapaikalleen tai poistuu kesken sopimuskauden sovitusta työstä kutsujayrityksen on heti ilmoitettava asiasta osoitteeseen ptr-rikostiedustelu@poliisi.fi ja um.viisumiasiat@formin.fi. Ihmiskauppa- tai muusta rikosepäilystä on yrityksen myös heti ilmoitettava poliisille ja ulkoasiainministeriölle. Lisäkysymyksiä marjanpoiminnasta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen marjanpoiminta@te-toimisto.fi.
Ulkomaalaislaislaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040301#L1
11 § (30.12.2013/1214)
Maahantulon edellytykset
3) hän pystyy tarvittaessa esittämään asiakirjoja, joilla osoitetaan suunnitellun oleskelun tarkoitus ja edellytykset ja hän pystyy osoittamaan, että hänellä on toimeentuloon tarvittavat varat, kun otetaan huomioon sekä suunnitellun oleskelun kesto että lähtömaahan paluu tai kauttakulkumatka sellaiseen kolmanteen maahan, jonne hänen pääsynsä on varmistettu, tai että hän pystyy laillisesti hankkimaan nämä varat;
Ulkoministeriö
Maahantulotarkastus Myönnetystä viisumista huolimatta maahantulon edellytykset arvioidaan maahantulotarkastuksen yhteydessä. Viisumivelvollisen henkilön tulee esittää voimassa oleva matkustusasiakirja, viisumi, oleskelun keston kattava matkustajavakuutus ja viisumihakemuksen liiteasiakirjat. Lisäksi hänellä tulee olla toimeentulon edellyttämät rahavarat (30 euroa/pv), jotka riittävät oleskelua, paluumatkaa tai jatkomatkaa varten. Paluulippu vähentää tarvittavien rahavarojen kokonaissummaa. Henkilö ei saa myöskään olla maahantulokiellossa Schengen-alueelle. Maahantulolle esteenä on myös se, että rajatarkastuksessa henkilön voidaan arvioida vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen suhteita vieraisiin valtioihin. Esteenä maahantulolle on sekin, että henkilön voidaan perustellusti epäillä hankkivan tuloja epärehellisin keinoin.
Suomen Kiovan suurlähetystö
Kutsujien yksilöityä selvitystä tuloista ja menoista arvioidaan Schengen-säännöstön toimeentuloedellytysten mukaisesti. Nykytilanteessa osa poimijoista on velkaantunut, mikä altistaa heidät ihmiskauppaan liittyville ilmiöille. Poimijoille on pyrittävä varmistamaan tehtyä työtä vastaavat poimintatulot vähintään 30 euroa/päivä kulujen vähentämisen jälkeen. Summa perustuu Suomen EU:lle vuonna 2006 ilmoittamaan toimeentulominimirajaan Schengen ulkorajojen ylittämisen yhteydessä. Asia huomioidaan kutsujayritysten ennakko- ja jälkiselvityksiä tutkittaessa. Yrityksiä kannustetaan kehittämään menettelyjä, joilla poimijalle varmistetaan tuloja huonosta marjakaudesta riippumatta.
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja
- Luettu 54965 kertaa
Kommentit
admin
La, 12/27/2014 - 01:37
Pysyväislinkki
30 euroa/pv
Nyt pitää tehdä selväksi käsitteet:
Ulkominesteriön ohjeessa puhutaan rahavaroista "rahavarat (30 euroa/pv), jotka riittävät oleskelua, paluumatkaa tai jatkomatkaa varten. Paluulippu vähentää tarvittavien rahavarojen kokonaissummaa". Tämä kun täyttyy, niin lain kirjain myöskin täyttyy.
Toimeentulominimillä ymmärretään sitä, millä summalla voi vielä tulla toimeen jossain maassa, eli syöda, asua ja vaatettaa itsensä. Suomessa tämä summa oli yksin asuvalla lapsettomalla henkilöllä katsottiin olevan 480,20 euroa kuukaudessa, eli noin 15euroa/päivä.
Nettotulolla tarkoitetaan bruttoansioita vähennettynä tulonhankkimiskuluilla ja veroilla.
Ihmiset käyttävät nettotulojaan muun muassa asumiseen ja ruokaan, eli toimeentuloonsa. Esimerkiksi asumiskuluja ja ruokailua ei voi pitää tulonhankkimiskuluina.
Kotiinviemisillä tarkoitetaan sitä mitä on rahaa jäljellä, kun vähennetään aivan kaikki mitä ihminen on rahaa kuluttanut riippumatta siitä, mihin käyttötarkoitukseen se on laitettu. Useimmilla Suomalaisilla ei jää tuloistaan menojen jälkeen säästöön 30euroa/päivä, varsinkaan jos tekee ulkomaanmatkan.
Yritysten raporteista tulisi saada vertailukelpoisia. Esimerkiksi:
Polarican tapauksessa raportissa mainittu 2500 euron keskimääräinen nettoansio on heidän tapauksessan mahdottomuus, jos marjatuloista on todellisuudessa vähennetty kaikki ne asiat mitkä esitetään sanalla "kulut" suurlähetystön ohjeessa. Heidän poimijansa eivät olleet hyvillä alueilla 2014 ja 2013, itse asiassa huonommilla alueilla kuin muiden yritysten poimijat keskimäärin poimimassa mustikkaa. Kotiinkin lähdettiin kesken kauden, ainoastaan muutaman päivän puolukan poiminnan jälkeen. Lapissa lakan kukat tuhoutuivat lumisateessa. Polarican poimijoilla ei ole myöskään sen pienemmät menot kuin muidenkaan yritysten kutsumilla poimijoilla, eikä heillä ole ollut sen paremmat ansaintamahdollisuudet kuin muidenkaan yritysten poimijoilla. Itse asiassa huomattavasti huonommat. Nyt joku huijaa, tai raportoi aivan täysin toisin kuin muut.
Mitä poimintatuloista tulee itseasiassa vähentää tulonhankkimiskuluina, jotta saadaan laskettua minimitulo 30 euroa/pv? Poimintatyökalut, auton vuokra ja polttoaine varmaankin, vai kuinka?
Mitä tulisi nyt oikeasti käsittää 30euroa/pv? Rahavarat, minimitulo, nettotulo, vai kotiinviemiset?
Mitä EU:lle tarkkaanottaen ilmoitettiin tästä asiasta 2006? Mistä tämä ilmoitus on löydettävissä?
Miten poimijan todelliset poimintatulot voi luotettavasti selvittää?
admin
La, 12/27/2014 - 01:58
Pysyväislinkki
Mitä menettelyjä yrityksillä
Mitä menettelyjä yrityksille on nykykäytännössä mahdollistettu, jotta poimijoile saataisiin riittävästi tuloja mahdollisesta huonosta marjasadosta huolimatta?
admin
La, 12/27/2014 - 08:59
Pysyväislinkki
Mitä yritys voi tehdä, kun
Mitä yritys voi tehdä, kun marjoja on vain harvalla alueella Suomessa ja siellä on jo entuudestaan paljon muita poimijoita, eikä majoitusta ole myöskään saatavilla tältä alueelta?
admin
Su, 12/28/2014 - 07:22
Pysyväislinkki
Miten menetellä turistien kanssa?
Marjanpoimijoiden minimituloraja 30€ vuorokaudessa tulisi täyttyä. Kaikkia poimijoita ei kuitenkaan kiinosta tehdä pitkää päivää. Miten näiden poimijoiden kanssa tulisi menetellä?
admin
Su, 12/28/2014 - 07:51
Pysyväislinkki
Tarjottu mahdollisuus
Eikö kriteerinä maahantuloedellystä harkittaessa tulisi käyttää sitä, mitä kutsuva yritys pystyy poimijalle tarjoamaan, että hän pystyisi hankkimaan rahavaroja?
admin
Ti, 12/30/2014 - 08:46
Pysyväislinkki
Velkaatuminen
Mikäli silloin kun kotiinviemisiä olisi keskimäärin vähemmän kuin 30euroa/päivä, eli noin 2000 euroa koko reissusta, niin miten se voi johtaa velkaantumiseen?
admin
Pe, 01/02/2015 - 00:42
Pysyväislinkki
Suosituksista
Yritysten väliset raportit eivät ole vertailukelpoisia. Suosituksia ei voi antaa numeroiden perusteella. Raporteissa lukevat numerot eivät vastaa todellisuutta